Ukazuje se, že za to, jak chutné a výživné pistácie jsou, je třeba zaplatit: Za správných okolností se mohou spontánně spálit . Všemi oblíbený loupaný ořech je obzvláště bohatý na tuk, který je vysoce hořlavý. Naštěstí se to stává problémem pouze tehdy, když jsou pistácie při přepravě nebo skladování příliš těsně zabaleny. Je důležité udržovat ořechy v suchu, aby nezplesnivěly – ale pokud jsou udržovány příliš suché a je jich příliš mnoho pohromadě, mohou se samy zahřát a vznítit bez externího zdroje tepla.
Ačkoli je to velmi vzácné a lze se mu snadno vyhnout, pokud jsou dodržovány správné pokyny, samovznícení pistácií je natolik skutečným problémem, že Německá dopravní informační služba výslovně doporučuje, aby pistácie „neskladovaly společně s vlákny/vláknitými materiály, protože vlákna nasáklá olejem mohou podporovat samozahřívání/samovolné spalování nákladu.“ Ale nebojte se: S pár sáčky se to ve vaší spíži nestane, což znamená, že si můžete dopřát vysněnou svačinku ve skořápce, aniž byste se museli obávat, že její chuť bude nečekaně kouřová.